Tekirdağ 25°
parçalı az bulutlu

Öğrenciler ‘Çölyak’ hakkında bilgilendirildi

Kapaklı İlçe Sağlık Müdürlüğü personelleri tarafından Kapaklı Anadolu Lisesi’nde öğrencilere ‘Çölyak’ hastalığı ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

Öğrenciler ‘Çölyak’ hakkında bilgilendirildi

Kapaklı İlçe Sağlık Müdürlüğü personelleri tarafından Kapaklı Anadolu Lisesi’nde öğrencilere ‘Çölyak’ hastalığı ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

Bakış Haber Merkezi
Bakış Haber Merkezi
10 Mayıs 2019 Cuma 15:40
Öğrenciler ‘Çölyak’ hakkında bilgilendirildi
banner44

Kapaklı Bakış - Okulun konferans salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına Okul Müdürü Mustafa Türk, öğretmenler ve yaklaşık 200 öğrenci katıldı. Bilgilendirme toplantısına konuşmacı olarak Diyetisyen Büşra Kıtal ve hemşire Zehra Yiğit katıldı.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

Çölyak hastalığının ne olduğunu ve nasıl başladığı hakkında bilgilendirmelerde bulunan Kapaklı Devlet Hastanesi’nde görevli diyetisyen Büşra Kıtal, Çölyak hastalığı bir ince bağırsak hastalığıdır. Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunan glüten maddesinin neden olduğu bir hastalıktır. İnce bağırsaklar dışında farklı organ ve sistemleri de etkileyebilir. Çocukluktan erişkinliğe her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Hastalık, Çölyak hastalarının birinci derece akrabalarında normalden daha sık görülebilir. Çölyak belirtileri ise; uzun süren ishal, tekrarlayan karın ağrısı, uzun süren kabızlık, tekrarlayan kusma, kilo almama ve kilo kaybı, boy kısalığı, ergenlik gecikmesi, kansızlık, kemik erimesi, kısırlık ve tekrarlayan düşükler” ifadelerini kullandı.

TEDAVİ NASIL OLMALIDIR?

Programın devamında öğrencilere hastalığın tanımının yapılmasının ardından hastalığın nasıl fark edileceği, tedavi yöntemleri hakkında konuşan Kıtal, “Çölyak hastalığında tanı Çölyak hastalığına özgü kan testlerinin yapılmasıdır. Tedavide ise süreç şöyle işler; Çölyak hastalığının tek ve kesin tedavisi glutensiz diyettir. Glutensiz diyete ömür boyu devam edilmedir. Diyete uyulmaması veya bırakılması hastalığın tekrarlanmasına neden olur.” dedi.

GLUTENSİZ DİYET NEDİR?

Çölyak hastalığının tek tedavi yöntemi olan glutensiz diyet hakkında öğrencilere bilgilendirmede bulunan hemşire Zehra Yiğit ise, “Buğday, arpa, çavdar, yulaf, glüten içerir. Çölyak hastaları bu tahılları içeren besinleri kesinlikle tüketmemelidir. Sebze, meyve, kuru baklagiller, mısır, pirinç, süt ve süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et, deniz ürünleri, yumurta, işlem görmemiş kuruyemişlerin tüketilmesinde sakınca yoktur.” ifadelerini kullandı. Daha sonra öğrencilerden gelen soruların yanıtlanması ile program sonlandırıldı.

Kapaklı Bakış

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.